Mikä on harrastamisen Suomen malli?

Kuva: Maarit Hohteri/Helsingin kaupunki, kulttuuri ja vapaa-aika

Osui silmiini tiedote, jossa kerrotaan, että Helsinki on kilpailuttamassa “harrastamisen Suomen mallin mukaisen toiminnan käynnistämisen”. Piti ruveta etsimään lisätietoa, että mistä oikein on kysymys.

Kohti harrastamisen Turun mallia-hankkeen tavoite on harrastamisen Suomen mallin mukaisen mieluisan ja maksuttoman harrastusmahdollisuuden takaaminen koulupäivän yhteydessä jokaiselle turkulaiselle lapselle ja nuorelle. Hankkeessa täydennetään ala- ja yläkoulujen harrastelukujärjestyksiä oppilaiden toiveiden mukaisesti ja järjestetään uusia harrastusmahdollisuuksia sekä mahdollisuuksia koulupäivänaikaisiin harrastekokeiluihin yhteistyössä 3. sektorin kanssa. Hankkeessa käynnistetään etsivä harrastustoiminta yhdenvertaisten ja tasa-arvoisten harrastusmahdollisuuksien tarjoamiseksi kaikille. Lisäksi hanke tehostaa ja uudistaa harrastusmahdollisuuksia koskevaa viestintää lasten ja nuorten sekä näiden huoltajien tavoittamiseksi.

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt “Harrastamisen Suomen malli” -toiminnan. Kankean hankenimen taakse kätkeytyy ehdottomasti kannatettava tavoite: Tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä.

Ministeriössä kehitetyssä Suomen mallissa yhdistyvät

  • lasten ja nuorten kuuleminen harrastustoiveista
  • olemassa olevien hyvien käytäntöjen ja toimintatapojen koordinoiminen
  • koulun ja harrastustoimijoiden yhteistyö.

Suomen mallin ensimmäisen vaiheen kohderyhmänä on perusopetuksen vuosiluokkien 1.–9. sekä lisäopetuksen oppilaat. Tavoitteena on juurruttaa Suomen malli pysyväksi toimintatavaksi kunnissa.

Tavoitteeksi on asetettu lainsäädäntöpohjan luominen ja valtionosuusjärjestelmän selvittäminen. Liikkeelle on lähdetty vuosittaisella valtionavustushaulla.

Myös kotikaupunkini Turku on saanut valtionavustusta. Käynnissä on mm. harrastusfoorumin muodostaminen

Tarkoituksena Turussakin on “mieluisan ja maksuttoman harrastusmahdollisuuden takaaminen koulupäivän yhteydessä jokaiselle turkulaiselle lapselle ja nuorelle.” Kehittämistoiminnassa toteutetaan muun muassa seuraavia toimenpiteitä (suoraan kaupungin nettisivuilta):

  • Etsivän harrastustoiminnan käynnistäminen sen takaamiseksi, että toiminta hyödyttää myös niitä lapsia ja nuoria, jotka eivät toiveistaan huolimatta ole löytäneet itselleen harrastusta.
  • Eri harrastusten kokeilumahdollisuuksien laajentaminen kouluissa kiertävällä ohjelmalla esim. pitkien välituntien yhteydessä ja harrastusviikon järjestäminen lukuvuoden 2021–2022 aikana.
  • Olemassa olevien harrastusmahdollisuuksien kehittäminen ja uusien luominen yhteistyössä muiden toimijoiden (esim. seurat, harrastusyhdistykset) kanssa

Täytyy vaan toivoa, että ylhäältä alas lähtenyt hanketoiminta realisoituu siinä, missä sen tavoite on: lasten ja nuorten hyvinvoinnissa ja harrastustoiminnassa. Vähän kankealta ja byrokraattiselta kuulostaa, mutta toivotaan hyviä tuloksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *